7 Temmuz 2009 Salı

Otobüs gözlemlerim

Bu otobüs yolculukları (şehir içi olanlar) beni bir garip yapıyor. Saçma sapan şeyler düşündürüyor nedense.

Bu sabah gelirken yan yana 4'lük koltuklarda yer vardı, en sondakine oturdum. Hemen yanıma dobik bir teyze bindi. Dobik kolları ve bacaklarıyla tabii ki kendisine ayrılan koltuğa sığamadı, benimkine ve diğer yanındaki kişiye doğru kaydı. Biraz kenara çekilirken karşımdaki koltuklarda da aynı durumu gördüm. Tam karşımda ince bir kız, yanında benim yanımdakinden dobik bir adam. Adam bir de erkeklerin bacaklarımı açayıp, yayılayım mantığıyla daha da bir yayılmış durumda. Zavallı kızcağız iyice köşeye sinmiş. O adam nereden baksan 90 kilo vardır, hatta 100 bile olabilir, yanımdaki kadın da en az 75. Ben de 70 kilo olduğum zamanlarda eminim koltuğumu dolduruyordum. Şehir içi kısa mesafelerde çok sorun olmasa da uzun yolculuklarda yanınızda kilolu birinin oturması kadar kötü birşey olamaz.

Önce ben de mi yanımdakileri böyle rahatsız ediyordum diye üzüldüm, sonra kilo vermiş olduğum için kendimi tebrik ettim. Kendime olan zararlarını düşünerek kilo vermek istemiştim ben, ama şu ana kadar başkalarını rahatsız ettiğimi hiç düşünmemiştim. Neyse, sonra karşımdaki adamı incelemeye başladım. Muhtemelen kilo verme gibi bir niyeti yoktur, eminim ki kolesterol ve kalp sorunu vardır (şeker de olabilir) doktora gittiyse kilo vermesi önerilmiştir ve başarısız bir diyetten sonra veremiyorum diye tamamen sermiştir.

İşin kötü yanı kendimizi korumuyor, sağlığımızı düşünmüyor olmamız. Sigarayı bırakmaya çalışırız ama kilo vermenin de bir o kadar gerekli olduğunu düşünmeyiz, mutlaka bir yaptırım olacak. Bendeki yaptırım diz ağrısı ve yürürken aynı esnada konuştuğumda nefes nefese kalmaktı. Neyse ki iş daha kötü raddeye gelmeden önlem alabildim. Ama almayan, almak istemeyen bir sürü insan var.

İşte burada otobüs gezisi saçma düşüncem devreye girdi. Acaba kişilerden yolculuklarda kiloya göre para mı alınsa? Uçak yolculuklarında excess baggage için para aldıkları gibi yani. Uçak yolculuklarında işe yarıyor, bavulumu belirtilen kilodan ağır olmayacak şekilde hazırlamaya çalışıyorum mesela. İşte bu şey biz insanlara da uygulansa, 60 kilonun üzerindeki kadınlar ve 80 kilonun üzerindeki erkekler daha fazla para ödese? Sadece şehirler arası değil, şehir içi yolculuklarda da bilet basım cihazına minik bir tartı ekleseler, karttan (ya da akbilden) ona göre para düşse. "Siz 65 kilosunuz, 2 lira ödeyeceksiniz", "60 kilo 500 gramsınız, 1.80 TL lütfen" dese makine. Alın size kilo vermek için motivasyon. Hatta herkes de kilonuzun ne olduğunu duysa. Bizi ancak cebimizden çıkan para ve utanç birşeylere yönlendirebilir çünkü. Sağlık, sıhhat hak getire.

Neyse, normalde benim de içinde olmam gereken bir ekip dün arazi çalışması sırasında kaza geçirdi. Önemli birşeyleri yok çok şükür ama yine de kaza kazadır işte. Yan yatıp biraz sürüklenen o midibüsün içinde ben de olacaktım ama başka bir işimin olması sebebiyle katılamamıştım. Hem onlar için üzüldüm, hem de verilmiş sadakam varmış diyerek utandım.

8 yorum:

gezicini dedi ki...

ben de 70 kiloyum, 60 olmam lazım. iradenizi tebrik ediyorum. bana da biraz direnme gücü lazım.
tebrik ederim...
sevgiler
gorki

ferulago dedi ki...

gezicini, istenirse yapılıyor ve geçekten de o fazladan 10 kiloyu taşımaya hiç gerek yok. Bir sağlık sorununa neden olmadan vermeye çalışın bence :)

lori dedi ki...

gecmis olsun.
bu konuyu ben hep dusunuyorum ve ozellikle ucak bagaj olayinda resmen katil olcak duruma getiriolar beni.
sanirim bu konuda tum havayollarina sikayet mektubu yazan tek kisi benimdir.
adam 100 kilo, bagaj hakki 40 kilo! ben 48 kiloyum , bagaj hakkim 40 kilo! ucak ikimizi de tasiyo. bu ne adaletsizliktir.bebekler var bide, onlarin sayesinde de 40 kilo extradan kazanan var! ulan bebegin 40 kilo nesi olcak?
hepsine ayri ayri yazi yazdim. okuyup atmislardir heraalde.

ferulago dedi ki...

lori, haklısın valla, belki dikkate alırlar ilerde

GeCe dedi ki...

bence söylediğin uygulama güzel olur da oraya gelene kadar sıra çok zaman alır gibi

kazayı da allah korumuş diyelim bazen bende biryerlere geç kaldığımda ya da otobüsü falan kaçırdığımda hayır olsun diyorum belki de başka birşeyler olacaktı diye düşünüyorum

ferulago dedi ki...

GeCe, evet, daha çok zaman var galiba :)

Gitmeyi çok istemiştim, 1 aydır plan program yapıyorduk ama sonuçta başka bir işim çıkmıştı. Kısmet değilmiş demiştim ben de, böyle bir şey olacağı aklıma bile gelmemişti

İLKAY dedi ki...

Süper fikir... millet küfrede küfrede kilo verir sanırım. Ya da obezler miting düzenler...

Bu arada kaza mevzusuna üzüldüm... Orada olmamana sevindim.

ferulago dedi ki...

İlkaycım, sağol, keşke hiç olmasaydı