2 Ekim 2009 Cuma

İnanılmaz ama tuzlu kurabiye yaptım

Geçenlerde pastane kurabiyesi yapmaya çalıştım. Mayalı, mayasız, binbir türlü tarife baktım. Bu çok yağlı, bu aklıma yatmadı, bu mahlepli derken yaptığım tuzlu kurabiyeler bir türlü pastanedekiler gibi olmuyordu. Mahlep alıp bir de öyle mi denemeli acaba, nerden bulmalı derken Migros'ta susam alırken mahlep poşetleri gözüme çarptı. Meğer baharat olarak varmış piyasada, aktara gitmek gerekmiyormuş.

Mahlep Prunus mahaleb denen, Rosaceae (gülgiller) familyasından bir ağaç. Bildiğiniz badem, kiraz ağaçları gibi. Aslında bir ara bu konuda bir araştırma yapıp bir yerlerde yazayım. Neyse konumuza dönelim.

Ana bileşeni bulduktan sonra yine tarif aramaya başladım. Aşırı yağlı olanları, tereyağı içerenleri eledim (aslında tereyağlı daha güzel olabilir tat açısından, belki onu da denerim), aklıma yatan bir tarif buldum ve kurabiyeleri pişirdim. Sonuç inanılmayacak şekilde harikulade. Pastaneden alınan tuzlu kurabiyelerden kesinlikle farkı yok. Hatta arkadaşlarınıza ikram edip pastaneden aldım diye yutturabilirsiniz bile. Fotoğrafı işte burada:
Fırından çıktıklarında o kadar güzel oluyorlar ki dayanamayıp yedim. Diyetisyenime itiraf edemedim utancımdan. Bir daha yapmasam iyi olacak galiba. Benim yaptığıma inanmanız için tepsideki hallerini de ekliyorum.



İkinci tepsi kocamın isteği üzerine peynirli ve maydanozlu minik poaçalar şeklinde yapıldı. O da gayet başarılı.

Tarifi http://www.mutfaksirlari.com sitesinden buldum. Diğer tariflere göz atmayı düşünüyorum. Eğer siz de yapmak isterseniz mutlaka bakın. Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
2 yumurta (1 yumurtanın sarısı üzerilerine ayrılacak)
125 g margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket mahlep
yarım limon suyu
aldığı kadar un
Yapılışı çok kolay. Yumurtaları kırın, birinin sarısını ayırın geri kaln malzemeyi ekleyin, unu en son olarak yumuşak bir kıvam tutturmak için azar azar ekleyin. Şekillendirip yağlı kağıt serilmiş tepside, 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
Benim notum: Kabartma tozu ekleyince çok büyürler sanmıştım ama boyutlarda hiç değişiklik olmadı. O yüzden ilk denemeden sonra tepside sıkışık dizdim. Bilginize :)

4 yorum:

GeCe dedi ki...

bende hamur işleri yaparken çok çekimser oluyorum hepsinde kocaman margarin bardaklarca yağ oluyor genelde kendi kafamdan yaparım bu da iyiymiş ama

ellerine sağlık nefis görünüyor

ferulago dedi ki...

Bu cidden bana da hafif gibi geldi. Yağ miktarını azaltmak için deneme yapabiliriz. Akademisyenliğin gözü körolsun ehp şüphe, hep deneme :) :)

lori dedi ki...

Ferulago'cum bi kurabiye icin bu kadar ince eleyip slk dokuyosun:)
bu arada cidden nefis gorunuyolar ellerina saglik olsun.
ben hamur isleri yapmamaya calisiyorum ama cok guzel yapiyorum, ama yapmiyorum, cunku kilo almak istemiyorum.ama bu sekilde de yasanmaz. ben napcam :P

ferulago dedi ki...

loricim, nadiren yapmak, yapınca da az yemek lazım galiba. Ama fırından yeni çıktıklarında onlara dayanmak o kadar zor oluyor ki :)