18 Kasım 2009 Çarşamba

Yapmayın etmeyin

Bir süredir takip ettiğim bloglarda bir durgunluk var. Eskiden günde en az 1, bazen 2 yazı yazanlar günlerdir ortada yok. Bazıları daha da uzun süredir ortalarda görünmüyor. Haydi ben Pazar gününden beri FarmVille'e sardım, blogumu biraz ihmal ettim ama ben bile yazıyorum, tamamen boşlamadım. Severek okuduğum blogdaşlarım içlerinden değil yazmak, hiçbirşey yapmak gelmediğinden dem vurup bir süre ortalarda olmayacaklarını söylüyorlar.
Tamam, kış gelince, soğuklar bastırıp hava erkenden kararmaya başlayınca hepimiz biraz melankolik hatta depresif oluyoruz ama yapmayın etmeyin arkadaşlar. Kendinize gelin. Şu hayatta güzel şeyler de var. Mutlaka sizi mutlu edecek ufak tefek şeyler vardır etrafınızda. Biraz dikkatli bakının etrafa.

Kış depresyonu bilimsel bir gerçek. Karanlıkla birlikte salgılanan melatonin hormonu artıyordu yanlış hatırlamıyorsam. Onun için aydınlık yerlerde bulunun hep. Suni ışığın da güneş ışığı kadar olmasa da etkili olduğu bulunmuş, parıldatın ortalığı. Kendinizi kapıp koyvermeyin. Herkesin derdi tasası var bu hayatta, sağlığınız yerindeyse gerisini boş verin. Bol bol gülün, en azından gülümsemeye çalışın. Nasıl depresif ruh hali bulaşıcıysa gülmek de bulaşıcıdır. Kocanıza, çocuğunuza, iş arkadaşınıza gülümseyin.

Dediğim gibi minik şeyler bulun önce sizi, sonra da çevrenizdekileri mutlu edecek. Ben mesela kocamla yaptığımız kahvaltılarda çayın içine attığım şekerin (poşet çay içiyoruz) çay poşetinin üzerinde dengede durmasını ve sonra o sıkıştırılıp küp haline getirilmiş toz tanelerinin pıtır pıtır dökülmesini seyretmeye bayılıyorum. Kocamı da alıştırdım, birlikte manyak gibi bakıyoruz şeker taneleri çözülürken. Her zaman olmuyor tabii. Çay poşeti-kaşık-şeker dengesinin çok ince ayarlanması gerek. Şeker hemen dibe yuvarlanınca izlemesi zevkli olmuyor. Olmasa da bir sonraki çayda tuttururum dengeyi diye boşver diyorum. Nasıl olsa poşet çok :)

Ben de ne garip şeylerden mutlu oluyorum aslında, okuyunca "manyak bu" diyeceksiniz herhalde. Ama olsun, yüzünüzde hafif bir gülümseme oluştuysa eğer bu da güzel, varsın manyak olayım :)

6 yorum:

dyt.kelebekdiyeti dedi ki...

hayır ferulagocum yanlış hatırlamıyorsun. melatonin geceleri salgılanır ve uykuyu getiren hormondur. Doğal olarak salgılanması gerekir. Ortalama saat 21 de salgılanmaya başlar ve gece 02 gibi pik yapar. Sabah 07 de ise en düşük düzeye iner. Aslında seretoninden dönüştüğü için ve kış aylarında da arttığı için depresyon sebebi gibi gözükse de erken uykuyu getirdiği için bence yanlış depresyon alarmına geçiyor gibiyiz. Gündüz salgılanması aslında depresyonu akla getirmeli...
Ayrıca yalnız değilsin ben de şekerin erimesini izlerim :)

sevgiler.

ferulago dedi ki...

Oh be yalnız değilmişim çok mutlu oldum :)

Girmeyelim depresyona falan. Etrafta bir sürü insan var anti-depresan kullanan. Herkes iyi olsun

meltem dedi ki...

ben tebessüm ettim valla kendi adıma tişikkür ederim
hatta yazını okuyunca silkelendim iki gündür beklettiğim postumu yayınladım :)
sevgiler kocamanından

ferulago dedi ki...

meltem, bir işe yaradığıma sevindim :)

GeCe dedi ki...

bende de var o durgunluk ve okuyamama aynı zamnda benim listemde ise günde birkaç kere güncelleyenler oluyor ki o zaman da okuyamadığım için ipin ucunu kaçırıyorum bence 1 gün yada 2 gnde bir yeterli

ferulago dedi ki...

GeCe, ben de bu aralar boşladım iyice, hemen geri döneyim