30 Kasım 2013 Cumartesi

41 yılda 1!

2 gün önce hayatımda ilk defa kan verdim. Fakülte'de Kızılay'ın 2 gün süren kan bağışı kampanyası vardı. İlk gün bilgilendirme konferansı da oldu ancak o gün fakülteye gidemedim. 2. gününde ise fakülteye girer girmez hemen yanlarına gidip kan bağışlamak istediğimi söyledim. Form doldurdum, muayene oldum (tansiyon, hemoglobin ölçümü yapıyorlar), bir hekimle detaylı görüşme yaptıktan sonra ancak uygun bulunursanız kanı alıyorlar. Maalesef öğrencilere örnek olması gereken hocaların katılımı çok ama çok düşüktü. Kimi ikna etmeye çalışsam herkesin bir bahanesi vardı. Ya kan değerleri düşüktü, ya ilaç kullanıyordu ya da hastaydı. Bir arkadaşım gelmeye niyetlendi ama sonradan biraz gerildiği için vazgeçti. Aslında iyi de olmuş çünkü normalde kan verirken bile damarlarını bir türlü bulamazlar, hep elinin üstünden alırlar. Zaten olmazdı onun işi.

Açlık durumumu sorup iki çokoprens yedirip bir soda içirdiler. Sonra kan vermeye geçtik. Verirken görevli arkadaşla sohbet edip bir sürü şey de öğrendim. Hatta kan verirken bir de fotoğrafımı çektirdim ki gelecek dönem kan gruplarıyla ilgili dersi anlatırken bahsedebileyim. Sonrasında bir çokoprens ve bir soda daha verdiler bana, kraliçeler gibi baktılar anlayacağınız.

Cep telefonu numaramı da verip 3 ay sonra kan bağış zamanım geldiğinde uyarmalarını işaretledim form doldururken. En hoşuma giden ise verdiğim kan kullanıldığında bana sms ile bildirecek olmaları oldu. Bağışının yerine ulaştığını öğrenmek kadar memnuniyet verici birşey olamaz sanıyorum.

Sonrasında hiç halsizlik vs de hissetmedim, hatta yarim saat sonra derse girip 1.5 saat ayakta ders anlattım. Benim için çok hoş bir deneyim oldu. Bugüne kadar kan vermemiş olduğum için de çok ayıpladım kendimi. Ama artık böyle olmayacak. Her fırsatta, sağlığım el verdiğince kan vereceğim. Tüm sabit noktalarının yerini öğrendim, böylece ayağıma gelmelerini beklememe gerek olmayacak. Kızılay'daki yerlerini zaten biliyordum ama ya fırsat olmuyordu ya da galiba ben de biraz çekiniyordum. Artık nasıl birşey olduğunu öğrendiğime göre rahatlıkla Kızılay'a gidip verip geri dönebilirim.

Size de tavsiye ederim. Nice kan bağışlarına :)



2 yorum:

özii dedi ki...

Tebrik ederim harika bir şey yapmışsın...

ferulago dedi ki...

Geç bile kalmışım öziiciğim