1 Mart 2009 Pazar

Sudan konulara devam

Dünkü yazıma güzel tepkiler geldi. Gerçi içinden manyak mıdır diyenler de olmuştur, sağlık olsun. Kocam bile yazımı okuduktan sonra "senin başka işin günü yok mu yazdığın şeye bak" şeklinde suratıma baktı. Umarım bu bakış anladığım şeyi ifade ediyordur. "Bu manyakla neden evlendim" bakışı değildir. :)

Manyak olmadığımı ispatlamak için yine kişisel bir gözlemimden bahsedip bir de bilimsel gerçek sıkıştıracağım ki araya biraz daha aklı selim bir insan gibi görüneyim.

Bilirsiniz her hafta Eskişehir-Ankara arasında mekik dokuyorum ben. Umudu hızlı tren olan insanlardan biriyim yani. Haftada en az 6 saatini şehirlerarası otobüslerde geçiren biri olarak dünkü konuyla ilgili bir gözlemimden haberdar etmek istiyorum sizi. (Kocacığım gerçekten manyak değilim, bak yazının sonuna doğru ne güzel bilimsel bir gerçeğe bağlayacağım).

Yollarda otobüs şirketine göre değişen çeşitlilikte ikramlar vardır, çay-kahve ise her şirketin vazgeçilmezidir. Şimdi bana cevap verin bakalım, siz ne içersiniz? Meyve suyu diyenler lütfen elini kaldırmasın, hedefim çay ve kahve içen kitle. Ben çay içmeyi tercih ederim. Kahveye bayılırım o ayrı ama otobüslerde içmem çünkü kahve içince çok çabuk çişim gelir. Yazının selameti için daha farklı bir terim mi bulsam çiş yerine, mesela, hafıza kartım dolar mı desem? Amannnn, çiş işte ben mi buldum bu kelimeyi, bildiğiniz çiş. (Biraz manyaklık var galiba cidden.) Neyse, siz de bir gözleyin kendinizi. Hangisini içtikten sonra daha kısa sürede tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsunuz? Herkesin metabolizması, sindirim sisteminin çalışması değişir tabii ama genel gerçek kahve içildikten sonra çişin çok daha çabuk gelmesidir.

Şimdi çay ve kahve içinde ne var ona bakalım: hepimizin bildiği kafein denen madde (bir alkaloit türevi). Çaydaki adı ise tein. Zamanında bu iki maddenin farklı maddeler olduğu sanılıyormuş. Yapıları aydınlatılınca aynı madde oldukları anlaşılmış. Sadece isimlendirme farkı var anlayacağınız. Kahveden elde edilirse kafein, çaydan elde edilirse tein, mate bitkisinden elde edilirse matein gibi. İşte bu maddenin etkilerinden biri diürez oluşturması, yani idrar söktürmesi (çişin gelmesi). Peki o zaman aynı maddeler neden farklı etki sürelerine sahip? Aynı kişide aynı sürede etki göstermeleri gerekmez mi? İşte burada devreye bitkilerde bulunan diğer bileşikler giriyor. Kahvedeki kafein daha çok serbest halde. Nescafe olarak granül haline getirilmiş kahveyi içiyoruz zaten, çözünmesi zaten daha kolay. Bir de kafein serbest olduğu için hemen mide-bağırsak sisteminden geçip kan dolaşımına giriyor ondan sonra başlıyorsunuz tuvalet aramaya.

Çayda ise durum farklı. Çay bitkisinde tanen dediğimiz maddeler var. Büzücü etki gösteren bir maddedir tanen, özellikle ishal olunduğunda bağırsakların büzülmesi için kullanılır. Mesela ben sıcak kola içilmesini tavsiye ederim böyle bir durumda, annem ise bir kaşık kahvenin üzerine limon sıkılarak yenmesini. Yani aslında kahve bitkisinde de var ama içtiğimiz hazır kahvelerde pek yok. İşte çayda bulunan tein maddesi tanen dediğimiz bu maddelere bağlı halde bulunur. Siz çay içtikten sonra önce tanenden ayrılacak ki etki göstermek için serbest olacak. Artık sizin metabolizmanız bunu ne kadar sürede hallederse. Benimki 3 saatlik yolculuğun sonunda fakülteye ulaşana kadar süre tanıyor bana.

Şimdi siz kendinizi yoklayın bakalım, hangisini içtikten sonra çişiniz daha çabuk geliyor?

:)

9 yorum:

3prenses dedi ki...

teşekkür edrim.hep merak ederdim kahvey küçücük fincanda içeriz.ama defalarca wc gideriz diye

ferulago dedi ki...

3prenses, yardımcı olabildiysem ne mutlu. Manyak değilim yani :)

GeCe dedi ki...

galiba bende sorun var ikisinden sonra da gelmiyor hehe ben gün boyunca çok su içerim 2 litreden fazla belli dönemlerde wc ye giderim ama öyle zırt pırt da değil kahve çay bana o etkileri yapmıyor nedense

bir önceki yoruma cevap veriyorum bizim fakültede aynı bahçe içinde birkaç bina var bizim bölüm de dahil, ön lisans binası var ki öğrenciler daha çok burda derse girer orda var wc bir de bizim bölüm arkadan su ürünleriyle bağlantılı bir de orda var ama gerçekten bizim bölümde yok dediğim gibi gidip gelmek zman alıyor eğer bir de acilse

Opal dedi ki...

Avustralya'dan merhaba..Cok hos bir blog burasi. emeginize saglik. Sorunun cevabina gelince, okuduktan sonra ciddi ciddi 2-3 dakika dusundum de, birden cisim geldi walla :)) ben cok su ictigim icin, surekli ugrarim Memi$hane'ye. o yuzden caydan ya da kahveden sonra diye hic dusunmedim. cunku cay- kahve icmedigim zamanlarda da ayni sureli araliklarla gidiyorum :)))
ayrica manyak falan degilsiniz. ne guzel iste sunun surasinda memishane'ye gitme olayimizi paylasiyoruz :)) bana da beklerim..Sevgiyle kalin..Opal

ferulago dedi ki...

GeCe, cidden ilginç, diüretik etkinin görülmediğini hiç duymamıştım. Yerine göre iy bir özellik aslında :)

Opal'in Renkleri, beğenmenize çok sevindim, iade-i ziyarete geldim ben de sizin blogunuzu çok beğendim.

Gokhan Kaynak dedi ki...

valla bira diycem ben ya:) oda olsa olsa icindeki arpain maddesindendir:) yok yok biz ona barlein diyelim:)

ferulago dedi ki...

ashure, bira da feci diürez yapar doğru. Tamam, barlein diyelim :)

"PRETTYCOOL" dedi ki...

ben wckolik olarak tükürüğümü bile yutsam tuvalette alıyorum soluğu:)))hiç ayırmam,ikisi de bu toprağın seçkin harmanlarından:)))

serrose dedi ki...

Ben ikisini de icmem :)
BU yuzden ben bu yazidan muafim :)