9 Mart 2010 Salı

Kerpiç evler

Deprem uzmanlarına göre çok büyük sayılmayacak bir depremin bu kadar can alması ancak bizim ülkemizde olacak şey herhalde. Oysa düşününce kerpiç evlerde bu kadar hasar olmaz gibi geliyor insana. Hatta yıllar önce Ankara'nın Bala ilçesinde yin bir deprem olmuştu da bir kişi ölmüştü. Arkadaşlarla kendi aramızda konuşurken o kişinin kalp krizi geçirdiği için öldüğünü öğrenince "kerpiçten ne olacak ki, üzerinden silkeler yürüyüp gidersin" demiştik. Meğer durum böyle değilmiş. Kerpiç evler yapılırken killi toprak, çamur, saman, taş, tahta, ne bulurlarsa koyuyorlarmış. Akut'tan Nasuh Mahruki ile konuşurlarken dedi ki: "Kerpiç evlerdeki ölümler ezilmeden ziyade boğulma nedeniyle olur. Yapımında ağırlıklı olarak toprak kullanıldığı için bina çöktüğü zaman hiç hava boşluğu kalmaz, kişi nefes alamadığı için ölür. Betonarme binalarda ise ağırlıklı olarak ezilmeden kaynaklanan kayıplar olur, ama beton kalıplarında yer yer hava boşluğu olur". Birşey daha öğrenmiş oldum. Kerpiçin fazla can kaybına neden olmadığını düşündüğüm için de utandım.

Sonuç olarak olan fukaraya oldu. Köylerde yaşayanlar o insanlar hangi parayla betonarme ev yapacak ki? TOKİ el atacak, ev yapacakmış, umarım yapar ama ya diğer yerler? Kaç köy var ülkemizde? Evlerin kaçı betonarme? Tesadüfen yaşıyoruz resmen, sonumuz hayrolsun.

Dün bir profesör (adını unuttum) "Şili depremi bu depremi tetikledi" dedi. "Peki İstanbul depremini tetikler mi ?" diye sordular, "Hayır tetiklemez" dedi. Sen taaa Şili'den buradaki depremi tetikle ama buradaki deprem nispeten yakındaki İstanbul'da tetikleme yapmasın. Garip geldi bana. Zaten sonra Kandilli Rasathanesi Müdürü Şili ve ülkemizin farklı tektonik levhalar (yoksa tabaka mı demişti) üzerinde olduğunu, Şili depreminin tetiklemesinin mümkün olmadığını söyledi. Kime inanacaksın bu deprem konusunda bilemiyorum. Ama bildiğim tek şey var, başka ülkeler hatalarından ders alırken biz İstanbul depreminden bahsedildiğinde önlem almak yerine inşallah olmaz diyoruz. İnşallah maşaallahla olacak şey mi bu? Allah bize niye akıl vermiş? Tedbir alalım diye. Önce tedbir sonra tevekkül. Ne diyeyim, inşallah olmaz.

2 yorum:

^zeynep^ dedi ki...

Biz tedirimizi de alalim da, yine de olmaz insallah. Basimiz sagolsun... =(

ferulago dedi ki...

İnşallah olmaz