11 Nisan 2009 Cumartesi

Hamilelikle ilgili son yazım - ama şimdilik

Öncelikle yanımda olan, yorumlarıyla bana destek veren, okuyan ama ne diyeceğini bilemediği için yorum yazmayıp iyi dileklerini içinden yollayan hepinize çok teşekkür ederim. Birşey demek, teselli etmeye çalışmak çok zor biliyorum. Hepinize dualarınız ve iyi dilekleriniz için tekrar tekrar teşekkür ederim.

Ne olduğunu merak ediyorsunuzdur, o yüzden hem size bilgi vermek hem de bebeğime veda etmek istiyorum.

Perşembe günü kocamla birlikte 11. haftada yapılan ikili test ve ultrason taraması için hastaneye gideceğimizi yazmıştım. O anki endişem ikili test sonucunun ne çıkacağıydı, böyle birşey olacağı aklımın ucundan bile geçniyordu. Doktorumuz ultrasonla karından muayene ederken bebeği net göremedi. Kocam o an bir terslik olduğunu anlamış. Diğer yolla baktı ve bebek oradaydı, hatta şekli biraz daha insana benzemişti. İçim rahatladı ama erken sevinmişim. Doktorumuz baktı etti, sonra doppler görüntüsüne geçti. Bu görüntülemede renkli olarak kanlanan bölgeleri görebiliyorsunuz. 6. haftada kalp atışlarını ilk duyduğumuzda yine renkli doppler ile bebeğin kalp taslağını kırmızı olarak görmüştük. Kanla dolup boşalan minik yanıp sönen kırmızı bir pırıltıydı. Bu sefer ise hiçbirşey yoktu. Yine de konduramıyor insan. CRL yani baş popo mesafesini ölçünce anladım. Ölçüm sonucu bebek 9 hafta ve 1 günlük görünüyordu. Bir sorun mu var diye sordum, aldığım cevap maalesef var oldu. Bunları yazarken ağlıyorum ama bu son olacak, güçlü olacağım ve ağlamayacağım bundan sonra. Siz de üzülmeyin benim için.

Doktorumuz bize durumu özetledi. Missed Abortus deniyormuş buna. Belirti vermeyen bir düşük türüymüş. Sadece 1 damla kan olur, onun haricinde birşey olmaz dedi. Ne ağrı, ne sancı ne de yoğun bir kanama. Bizimki gibi rutin kontrollerde anlaşılabilirmiş ancak. Demek geçenlerde yaşadığım sıkıntı bunun belirtisiymiş. O gün apar topar gittiğimizde kalp atışını duymuştuk bebeğimizin. Birazcık daha dayanmış, sonrasında gücü kalmamış demek ki.

Belli bir nedeni yokmuş. Kendimi suçlayıp buna neden olacak bir şey yapıp yapmadığımı sorguladım ama buna neden olacak hiçbirşey yapmamıştım. 10 haftadan önceki düşüklere bebekteki bir anormallik neden olabilirmiş. Bir terslik olduğunda vücut hamileliği sonlandırırmış. Doktorumuz "teselli olmaz sizin için biliyorum ama 4.-5. aylarda amniyonsentezle genetik bozukluk olduğu tespit edilen hastalarımız oluyor, bebeği bir nevi doğumla almak zorunda kalıyoruz, en azındna böyle bir durum yok" dedi. Sonrasında ne yapacağımızı konuştuk, kararlaştırdık ve dün akşam için randevulaştık.

Yollarda ağlaya ağlaya fakülteye gittik kocamla. Hamile olduğumu bilen 1-2 arkadaşıma ve Ana Bilim Dalı Başkanımıza durumu yine ağlaya ağlaya anlattım. En zoru anne-babalara, abla ve ağbiye haber vermek oldu. Herkesi neşeye boğmuştu bu bebek ama olmadı işte.

O gün sürekli ağladım, gözlerim kurbağaya döndü, kocamla birbirimize sarılıp teselli etmeye çalıştık. Çok sarsıcı bir durum bu, ilk 3 ay bitmek üzere, artık daha rahat oluruz, düşük tehlikesi azalır derken hiç beklemediği bir anda böyle bir şeyle karşılaşmak insanın suratına bir tokat gibi çarpıyor, sersemletiyor.

Dün nispeten iyiydim. Herşeyin hayırlısını diledim her zaman. Herşeyin bir zamanı var, ne kadar istesen de, kendini yırtsan da o belli zamandan önce olmaz hiçbir şey dedim. Ve hep dedim ki, doğacak hiçbir bebeğe engel olamazsın, kaderinde doğmak varsa doğar o minik mucize. Ve iyi olmaya, güçlü olmaya karar verdim. Kendimi hazırladım, bebeğimle vedalaştım. Biliyorum ki bizi bırakıp giden meleğimiz yine gelecek bize. Onun gelişini çabuklaştırmak için ruhen ve bedenen bir an önce toparlanmam gerek. Bu yüzden iyi olacağım.

Dün operasyona girerken de bizi ileriki aylarda bebeği aldırma-aldırmama ikileminde bırakmadığı için Allaha şükrettim. Başka bir teselli bulamıyor insan bu durumda. Meleğimiz bizi böyle bir durumda bırakmamak için sessizce gitmeyi tercih etmiş, anne-babasını daha az üzmek istemiş.

Dediğim gibi dünden beri daha iyiyim ve bebeğimizin bir an önce geri gelmesi için iyi olacağım. Kocam da daha iyi olacak. Yaralarımızı birlikte saracak ve bebeğimizi kucağımıza alacağımız günü bekleyeceğiz.

31 yorum:

Nazpek dedi ki...

İyi olmanıza çok sevindim.her kışın sonu bahardır değilmi?

ferulago dedi ki...

nazpek, umarım bahar çabuk gelir :)

beetlejuice dedi ki...

Canım, ben böyle durumlarda şuna inanırım. Senin bebeğin olmak, bu dünyaya gelmek için o kadar istekli bir melek var ki Allah onun yolunu açmış. O istekli melek gelecek, buradan hep birlikte sevineceğiz. Hep böyle iyi ol.
Sevgiler

neslihan erzincan özgür dedi ki...

sevgili Ferulago,çok geçmiş olsun,ne denir böyle zamanlarda bilemem,ama dilerim bundan sonra gönlünce olur.senin iyi olman çok önemli.sabır diliyorum.çok sevgilerimle...

İLKAY dedi ki...

Canım...

Seni tanıdığımı bilen bir diğer blogcu arkadaşım söyledi dün konuşurken. Önce konduramadım hemen bilgisayara koştum yine de. Sonra yorum yerine konuşmak için aradım seni. Sanırım gerçekden olmadık bir zamanda aramışım. Gerçi ne söyleyeceğimi bilmiyordum, tıpkı şimdi olduğu gibi.

Üzülme demem gerek, hatta ağlama da demeliyim belki ama demiyeceğim. Boşalt içini birkaçgün canın ne kadar isterse o kadar üzül... Sonra koyarsın noktayı ve önüne bakarsın.

Ne kadar çok istediğinizi ve ne kadar hazır olduğunuzu sen hamile kalınca anladım. Hiç bir bebek bu çağrıya dayanamaz. Sizin harika ebeveynler olacağınızı düşünüyorum. Ama doğmak isteyen bir bebeğe hiçbir şey mani olamıyor haklısın. En kısa zamanda gelecektir tekrar.

Dediğin gibi senin elinde olmayan sebeplerde var gitmeleri için ama bu geri gelmeyecek demek değil. Sen sadece kendine iyi bak.

Seviyorum seni ve kocaman öpüyorum ikinizi.

Opal dedi ki...

o zaman gelicek ve bizz ikimiz (turkiye ve avustralya) sinirlarini asipp sanal olaraktan gobislerimizi tokusturup serefe diye bi bardak sut iccezz:)))

sesiber dedi ki...

Ağlama dönemini atlatmışsın, şimdi toparlanıp kendine gelme zamanı. Bir daha ağlama, eşinin üzüntüsü bebeğin kaybıyla birlikte senin de üzülmen olarak ikiye katlanacaktır, onu da düşün. En önemlisi kendini düşün, ruhun sana hep lazım, onu sakin tut, yeni bahara hazırla. Yeni melekler getirsin sana Allah. Kadere inanmak böyle durumlarda çok rahatlatıyor insanı. Yoksa kimi suçlayacaktık. Bu bile iyi birşey.

özii dedi ki...

Sevgili ferulago , o kadar içten yazmışsın ki , zaten bende aynısını hissedip ağlayarak okudum . Ve kısa bir süre de yeniden bir meleğin haberini alacağına inanıyorum. İyi olmaya mecbursun çünkü yeni bir melek annesinin iyi olmasını bekler. Sabır ve sağlık diliyorum ...

ferulago dedi ki...

beetlejuice, hemen gelsin :)

neslihan, iyi olmaya çalışıyorum, olacağım da.

Opalcim, süt ve şerefe kısmına bayıldım :)

sesiber, herşey kader ve kısmet, kısmetten öteye yol gitmez derler. Bekliyorum :)

özii, çok teşekkür ederin, bir an önce toparlayacağım :)

ferulago dedi ki...

İlkaycım, aradığında banyoya girmek üzereydim, kocam telefonu koşturdu ancak yetişemedim açmaya. Sonrasında da arayamadım seni, biraz daha iyi olayım, bugünü atlatayımi daha iyi olduğum bir an arayayım dedim. Arayan için konuşmak böyle durumlarda daha zor biliyorum, o yüzden daha iyi olmak istedim. Bugün arayacaktım zaten seni, yorumunu görünce ne kadar endişelendiğini anladım hemen arıyorum. Sağol canım arkadaşım

denizero dedi ki...

__ferulago yeni gördüm yazını, şok geçirdim.... çok geçmiş olsun, ne diyeceğimi hiç bilemedim, kalakaldım.... sana ve ailene sabır diliyorum en kısa zamanda yine sevinçli haberini alacağımıza inanıyorum....sevgilerimle__

nora dedi ki...

Sevgili ferulago,

Ne denli güçlü, ne denli dirayetli bir kadınsın, ne kadar içten yazmışsın. Hayranlığımı ifade eden doğru sözcükleri bulamıyorum...

Eşim ve ben büyük sabır diliyoruz ve söylediklerine tüm gönlümüzce inanıyoruz. Meleğini bekliyor olucaz. Yeter ki sen iyi ol.

GeCe dedi ki...

kendi kendine söylediğin sözler çok doğru belki de zor seçimi yapmak zorunda kalacaktınız o acı eminim ki bunun yanında daha büyüktür

allah sabır versin ikinize de

ferulago dedi ki...

denizero, diyecek birşe olumyor haklısın, şu anda beni en iyi sen anlayabilirsin zaten. Sen kendine ve bebeğinize iyi bak olur mu. Konseri boşver, yorma minik kulaklarını :)

nora, çok teşekkür ederim, eşine de teşekkürlerimi ilet lütfen.

GeCe, buna da şükür diyorum. Seren Serengil geliyor aklıma, kimbilir o kadın nasıl bir acı çekiyordur.

TÜRKAN dedi ki...

Sabır diliyorum.Hayatta herşey ama herşey bizim için.Bazıları elimizde oluyor,bazıları olmuyor maalesef.Yine güçlü olacaksın ve hiç beklemediğin bir anda bir süpriz olacak buna inan.Tespitlerin çok doğru,ya ileri bir dönemde olsaydı ve karar vermek durumunda kalsaydınız buna dayanması daha zor olurdu.Bizimle o güzel heyecanlarını yeniden paylaşacağın günler yine gelecek.Sevgilerimle

ferulago dedi ki...

Türkan, ben de o günleri bekliyorum, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim

serrose dedi ki...

Yani ince noktolarda insanin dili baglanir ya o haldeyim.
Ne desem once kendime az kaliyor yetemiyorum!

beetlejuice cok guzel demis!
Istekli melegi 4 gozle bekleyenlerdenim!

lutfen hemen iyi ol! Kocaman sevgiler

ferulago dedi ki...

serrose, iyi olacağım, sağol canım

gezicini dedi ki...

ne diyeceğimi bilemedim bir anda. hayatta insanın başına ne zaman ne geleceği belli olmuyor.. güçlü olmak hayata SIKI tutunmak gerekiyor. bu hepimiz için geçerli.
en kısa zamanda kendinizi toparlayacağınıza eminim, Allah yardımcınız olsun...
sevgiler
gorki

ferulago dedi ki...

gezicini, ben ne kadar üzülsem de hayat devam ediyor, elden gelen birsey yok, mutlulukları kabul ettiğimiz gibi kötü olayları da kabul etmeliyiz. Elden gelen birşey yok çünkü. İyi olacağım, çok teşekkür ederim.

lale kunt dedi ki...

canım çok üzüldüm inan, sen de üzüntünü yaşayacaksın tabi ki... ama kendini çok yıpratmamaya çalış, eşin için de zor bi durum daha çok üzülmesin.
hadi güzel haberlerini bekliyoruz!
öpüyorum seni

ferulago dedi ki...

uyuz cadı, bayağı toparladım, yakında geliyorum :)

^zeynep^ dedi ki...

Canim cok gecmis olsun! Allah gönlünüze göre verir insallah! Daha ne diyecegimi bilemiyorum! çok üzgünüm, bu gibi seyler beni derinden sarsiyor. Umarim en yakin zamanda toparlarsin kendini! Tekrar geçmis olsun!!!

ferulago dedi ki...

Zeynep A, vereceğine inanıyorum, o yüzden de bir an önce toparlanmaya çalışıyorum. Daha iyi olacağım, çok teşekkür ederim :)

saniye dedi ki...

o kadar duygulandım ki anlatamam kendine iyi bakıp moralini yüksek tutmaya çalış çok çok geçmiş olsun sevgiyle kal her şey gönlünce olsun

ferulago dedi ki...

saniye, çok teşekkür ederim

dyt.kelebekdiyeti dedi ki...

ferulagocum uzun zamandır ilgilenmemiştim blogumla. son yorumunu görünce ":(" ne kadar üzüldüğümü anlatamam. ben senin için yazı dizime devam edicem ama söz.

sevgiler.

ıvır zıvır dedi ki...

feruloga....

açıkcası çok fazla blog dolaşmıyorum ve çokda ziyaret edenim yok ..ben sahip olduğum az sayıda kişiyi çokca ziyaret eden birisi 'sanıyordum' kendimi :S...
bugünkü yazınızı okuyunca ..bu başlıktaki yazınıız kaçırdığımı anladım...:( ve okuduğumda gözlerim doldu...:'( bu yazıyı atlamış olmamdan elbet hala bir bebeğinizin olacağını düşünüyordum... gerçekten çok üzüldüm ..hatta uzun süreli (belkide temelli) olarak blog dünyasına veda ya hazırlanıyordum... .. ve veda yazımda size ve bebeğinize dair cümlelerim bile olacaktı ...:(.. bir pot kıracamışım az daha...
....
..
bebeğinize olanlara üzüldüm :(... taziyeler iyi olmaz elbet ama söylemedende edilemez... umarım herşey daha iyi olacaktır...
mutlu günleriniz gelecektir...
eşinize ve size bir kez daha sabırlar diliyorum...

ve elbette herşeyde bir hayıır vardır...
saygılarımla....

ferulago dedi ki...

ıvır zıvır, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Biz de çok üzüldük ama olması gerekiyormuş demek ki, elden gelen bir şey yok. Toparladık ama :)

blog dünyasına ara vereceğinizi duyduğuma üzüldüm. Mutlaka geçerli sebepleriniz vardır ama umarım o sebepler kısa süre içinde ortadan kalkar.

İçimden Geldiği Gibi dedi ki...

sevgili ferulago,bir süredir yoktum.Daha doğrusu işten eve geç gelince blogları gezemiyordum.Yazılarını sırayla okurken(diet,diyetisyen,cam silme vs.)--Allah allah hamile iken bunları neden yapıyor?diye aklımdan geçti.İlerliye ilerliye buraya kadar geldim.Çok üzgünüm...Aynısı bende de oldu.Sakın üzülme olurmu?Şimdi dünya tatlısı ama bir o kadarda yaramaz prensese sahibim.Sende olucaksın yeterki pozitif düşün.Geçmiş olsun arkadaşım geç oldu ama genede bilmeni istedim.

ferulago dedi ki...

içimden geldiği gibi, ilk başlarda sadece benim başıma gelmiş gibi geliyordu, ama sonra aynı şeyi bir çokkişinin yaşamış olduğunu görünce biraz daha rahatladım, tekrar hamile kalıp sağlıklı bir bebek sahibi olma umudum arttı. İyi dileklerin için çok teşekkür ederim, umarım en kısa zamanda benim de minik bir kızım veya oğlum olur, sağol varol :)