17 Ağustos 2010 Salı

Pideler eskiden daha güzeldi sanki

Eve giderken yolumun üstünde yanyana iki tane ekmek bayii var. Özellikle ramazanda akşamüstü kasa kasa pideleri yol üstüne çıkarıyorlar, o mis gibi kokuya dayanamayarak oruç olsanız da olmasanız da mutlaka bir tane alıyorsunuz. Pideler eğer yeni geldilerse hafif sıcak oluyorlar ve güneşin altında bir süre daha sıcak kalıyorlar ama eve gittiğinizde geride sadece mis gibi koku kalıyor, sıcaklığı geçmiş oluyor.

Ben küçükken pidelerimizi ekmek fırınlarından kendimiz alırdık, bakkala veya bayiye gelmesini beklemezdik. Fırının önünde uzun bir sıra olurdu hep. Sıraya girerdik çocuk halimizle. Fırıncı küreği fırına sokup çıkardıkça nar gibi kızarmış pideler çıkardı dışarıya. Kaç pide çıktığını sayar, öndekilerin fazla almamasını umut eder, sıranın bize ne zaman geleceğini hesaplamaya çalışırdık. Öndekiler fazla fazla alınca kürekteki pideler biterdi, yeni partiyi beklemeye koyulurduk. Sıra bize gelince pideleri ince bir kağıda sararlardı, eve elimiz yana yana giderdik. O pide hem sıcacık hem de mis gibi kalırdı, afiyetle de yenirdi.

Geçen kocamla konuştuk bunu. O da benim gibi fırına gidip pide almış küçükken. Ama bizim çocuklarımız böyle birşeyi bilmeyecekler, tıpkı şimdiki çocukların ve gençlerin bilmediği gibi. Pideyi bakkaldan alınan birşey olarak bilecekler. Pide beklemenin güzelliğini, ucundan koparmaya çalışırken ellerin yanmasını bilmeyecekler. Pidelerin eskiden daha lezzetli olduğuna karar verdik kocamla, belki de o pidelere lezzet katan bizdik.

3 yorum:

GeCe dedi ki...

bizim buralarca bolca ekmek fırını pastane karışımı birşey var, özellikle annemlerin evin yakınında 4-5 tane var, herkes ekmeklerini ordan alır, sabahları kahvaltı poğacalarını alır ve hala senin anlattığın gibi pideler beklenir fırından çıkan partiler sıcak sıcak alınır bir de iki çeşit pidemiz var bizim biri senin resimde koyduğun pide diğeri de üzeri yumurta sürülmüş daha poğacamsı bir tadı olan (ve benim en çok sevdiğim) pastane pidesi

denizero dedi ki...

___ben o upuuuuuzuuun pide kuyruklarında koca göbeğimle en öne geçer pide alırdım....kimsede bişey demezdi....:)__

ferulago dedi ki...

GeCe, ne sanslisin, benim yerime de alin, yiyin :)

denizero, fırın bulsam yapacagim ama yok civarda :)